Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Τα «Νομοκανονικά» περί εκκλησιαστικής περιουσίας. Συγκριτική θεώρηση των διαφορετικών νομικών καθεστώτων στις Εκκλησίες της Κύπρου και Ελλάδος - Kυκλοφορήθηκε το νέο τεύχος 1/2024

 


Του Χάρη Ανδρεόπουλου*

Με αφιέρωμα στην Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου με θέμα «Η Εκκλησιαστική περιουσία στις Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος: Συγκριτική θεώρηση» κυκλοφορήθηκε το νέο τεύχος (1/2024) της εξαμηνιαίας Επιθεωρήσεως Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (τα) «Νομοκανονικά».

Η Ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυστοστόμου Β΄ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Κυπριακή πρωτεύουσα με κεντρικό θεματικό άξονα τη συγκριτική θεώρηση ενός μείζονος ζητήματος, εκείνου της εκκλησιαστικής περιουσίας στο σύνολό της, μεταξύ δύο ομοδόξων και ομογλώσσων Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες, όμως, διαφέρουν ριζικά στο εσωτερικό τους δίκαιο, όπως και στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς ενεργούν εντός διαφορετικών συστημάτων σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. 

Το τεύχος προλογίζει ο ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού, ομ. καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννης Κονιδάρης, του οποίου η δημοσιευομένη εναρκτήρια ομιλία, με θέμα «Η εκκλησιαστική περιουσία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Απόπειρα περιθριγκώσεως μιας αχανούς θεματικής», αποτελεί το προοίμιο των επιστημονικών παρεμβάσεων της ημερίδας στη διάρκεια της οποίας ειδικοί επιστήμονες του Εκκλησιαστικού Δικαίου, νομικοί, θεολόγοι και αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Κύπρου εξέτασαν συγκριτικά σειρά επιμέρους θεματικών.

 ΜΕΛΕΤΕΣ

 Συγκεκριμένα, σε αντίστοιχες συνεδρίες  αναλύθηκαν οι ακόλουθες ενότητες με τις σχετικές εισηγήσεις (οι οποίες και καταχωρίζονται στην ύλη του περιοδικού):   

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Κυκλοφορήθηκε το νέο τεύχος του περιοδικού “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ” της Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας

περιοδικο Έγγραφο 2024 06 19 102521

Eυχαριστούμε θερμά το χριστιανικό ορθόδοξο Σύλλογο Χριστιανική Στέγη” Καλαμάτας για την αποστολή του μηνιαίου τεύχους (589 / Μαϊου 2024) του περιοδικού “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ”, στο οποίο μπορούν οι συνάδελφοι θεολόγοι να εγγραφούν συνδρομητές προσέτι δε να το αναγνώσουν – και – ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου, πατώντας ΕΔΩ

 * Η «Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας» ιδρύθηκε το έτος 1960 από μια συντροφιά Καλαματιανών νέων επιστημόνων και επαγγελματιών. Είναι ένας χριστιανικός ορθόδοξος σύλλογος. Συνεργάζεται με το ιεραποστολικό έργο της Αδελφότητος Θεολόγων «Η ΖΩΗ» και είναι μέλος της «Πανελληνίου Ομοσπονδίας Χριστιανικών Σωματείων «Ο Απόστολος Παύλος».

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, «Η διαπάλη νομιμότητας και κανονικότητας και η θεμελίωση της εναρμονίσεώς τους», Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα, 2022 (2η έκδοση)

 

Εξώφυλλο Διαπάλη

Toυ Χάρη Ανδρεόπουλου*

Τη τελευταία τριετία δύο ήταν τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν τριγμούς στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Το πρώτο ήταν κατά την περίοδο της πανδημίας covid-19 όταν το Υπ. Υγείας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που εισηγούνταν οι αρμόδιοι επιστήμονες, συμπεριέλαβε περιοριστικά μέτρα και στην άσκηση της ελευθερίας της λατρείας, ιδίως μάλιστα στη συλλογική έκφρασή της (περιορίζοντας τον αριθμό των πιστών στους ναούς) εν όψει της προστασίας ενός άλλου, επίσης σπουδαίου, συνταγματικώς κατοχυρωμένου εννόμου αγαθού, αυτού της δημόσιας υγείας.

Το δεύτερο ζήτημα που προκάλεσε, επίσης, ένταση στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας ήταν πρόσφατο και συγκεκριμένα αυτό που αφορούσε στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση στην ελληνική έννομη τάξη του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών. Eπρόκειτο για μια ενέργεια η οποία από την πλευρά της κυβερνήσεως θεωρήθηκε (ιδεολογικά) επιβεβλημένη με το (πολιτικό) σκεπτικό ότι προασπίζει και διασφαλίζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Αντιθέτως, από την πλευρά της Εκκλησίας το περιεχόμενο της (ήδη ψηφισθείσης) διατάξεως του Υπ. Επικρατείας Άκη Σκέρτσου αποδοκιμάσθηκε εξ αρχής και καθ΄ ολοκληρίαν καθώς από θεολογικής σκοπιάς η ομοφυλοφιλία θεωρείται αμαρτία (Ρωμ. 1, 25-27), ενώ η έννοια του γάμου μπορεί να νοηθεί μόνο ως σχέση / συνάφεια άνδρα και γυναίκας. «Nuptiae sunt conjunctio maris et feminae consortium omni vitae, divini et humani juris communicatio…» (Γάμος εστίν ανδρός καί γυναικός συνάφεια, συγκλήρωσις του βίου παντός, θείου τε καί ανθρωπίνου δικαίου κοινωνία), σύμφωνα με τον επιγραμματικό ορισμό του σπουδαίου ρωμαίου νομικού του 3ου αι. μ.Χ, Μοδεστίνου περί του γάμου (Modestin, lib. I. Reg.1.1 Digest de ritu nupt 23,2), τον οποίο αποδέχεται η χριστιανική Εκκλησία και υπό την θεολογική / δογματική του διάσταση. Και οι δύο ενδεικτικές αυτές περιπτώσεις ανέδειξαν μια κρίσιμη παράμετρο που χαρακτηρίζει την αμφίθυμη σχέση Πολιτείας / Κράτους και Εκκλησίας˙ τη διαπάλη νόμων και κανόνων.

Η διαπλοκή δύo δικαίωv είvαι έvα θέμα oύτως ή άλλως ιδιαιτέρως εvδιαφέρoν, πoλύ περισσότερo όταv πρόκειται για δύo δικαιϊκά συστήματα τελείως διαφoρετικά μεταξύ τoυς, τόσο ως προς τη φύση τους, όσο και ως προς τα όρια της δεσμευτικότητάς τους όπως στηv περίπτωση τoυ δικαίoυ της Πoλιτείας (οι νόμοι της οποίας δεσμεύουν όλα τα υποκείμενα δικαίου που ευρίσκονται μέσα στα εδαφικά της όρια) και εκείνoυ των κανόνων της Ορθόδoξης Εκκλησίας (της οποίας οι κανόνες δεσμεύουν μόνο τα μέλη της, τους πιστούς της). Mε το θέμα αυτό της συγκρούσεως – διαπάλης Νόμων και Κανόνων έχει ασχοληθεί επισταμένως ο ομ. καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης με το προ 30ετίας (1994) μνημειώδες έργο του «Η διαπάλη νομιμότητας και κανονικότητας και η θεμελίωση της εναρμονίσεώς τους».  Το βιβλίο επανακυκλοφορεί από τις ευφήμως γνωστές εκδόσεις Σάκκουλα (2022, σσ. 286) εμπλουτισμένο με ένα εκτεταμένο επίμετρο, όπου ερευνώνται οι εξελίξεις κατά τη διαρρεύσασα τριακονταετία στον τομέα αυτό για την εναρμόνιση νομιμότητας και κανονικότητας με την επισήμανση των μεταβολών που έγιναν, αλλά και των περιοχών εκείνων των σχέσεων που παραμένουν προβληματικές. Στη 2η αυτή έκδοση παρατίθεται, επίσης, στο τέλος του βιβλίου, επιλεγμένη (και απολύτως εξειδικευμένη θεματολογικά) νεότερη βιβλιογραφία (1994-2022).

Τo βασικό πόρισμα της μακρόχρoνης εvασχoλήσεως του συγγραφέα με τη διαπάλη πoυ εvδημεί στις σχέσεις Πoλιτείας και Εκκλησίας στη χώρα μας, όπως αναλύεται με εύληπτο τρόπο στο πρώτο μέρος του βιβλίου, είvαι ότι πoλλά από τα ζητήματα πoυ ταλάvισαv θεωρία και πράξη έχoυv δημιoυργηθεί εκ τoυ μη όvτoς και θα ήταv ευχερής η επίλυσή τoυς, ακόμη και υπό τo σύστημα σχέσεωv Πoλιτείας και Εκκλησίας πoυ καθιερώvει τo ισχύoν Σύvταγμα και στο πλαίσιο των διακριτών τους ρόλων.

Στο δεύτερο μέρος, που αναφέρεται στην εναρμόνιση νομιμότητας και κανονικότητας στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, προτείνονται λύσεις για μείζονα εκκρεμή ζητήματα, όπως η συνταγματική κατοχύρωση όλων των ιερών κανόνων (δογματικών τε και διοικητικών – καθώς νομολογιακώς υπάρχει κατοχύρωση μόνο των δογματικών, επί τη βάσει αποφάσεων του ΣτΕ), η συμμετοχή των λαϊκών στη διοίκηση της Εκκλησίας, η αναμόρφωση της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης (θέμα που θ΄ απασχολήσει και το Συνέδριο που προγραμματίζει για το ερχόμενο φθινόπωρο στη Λάρισα η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου σε συνεργασία με τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, βλ. σχετ. Orthodoxia.info, 25.04.2024 ), κ.α.

* Με τον καθηγητή κ. Κονιδάρη με συνδέει μια πολύχρονη, διττή σχέση μαθητείας: πρώτον και εμμέσως, υπό την προτέρα ιδιότητά μου ως δημοσιογράφου – εκκλησιαστικού συντάκτη που προσέτρεχα στα επιστημονικά – περί το Εκκλησιαστικό Δίκαιο – συγγράμματά του για να τεκμηριώσω νομοκανονικά τα (εκκλησιαστικά) ρεπορτάζ μου – ιδίως σε περιόδους εξημμένων παθών και συσσωρευμένων εντάσεων (όπως κατά τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οπότε την Εκκλησία ταλάνισε επί μακρόν η υπόθεση των 12 εκπτώτων – από το 1974 – “ιερωνυμικών” λεγομένων μητροπολιτών, μετά τη δικαιωτική γι΄ αυτούς – τον Οκτώβριο του 1990 – απόφαση του ΣτΕ) και δεύτερον, και αμέσως, υπό την σημερινή επαγγελματική μου ιδιότητα ως θεολόγου καθηγητή Β/θμιας και ιδίως στην περίπτωση της εκδόσεως σε εμπλουτισμένη μορφή της διδακτορικής μου διατριβής με θέμα που αφορά στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Επταετίας (1967-1974).

Εχοντας προ πολλού ασχοληθεί και ο ίδιος ο κ. καθηγητής με το εν λόγω ζήτημα, από την 1η έκδοση (1994) του εν θέματι προαναφερθέντος μνημειώδους έργου του (το ειδικότερο μέρος του οποίου περί της Εκκλησίας κατά την Επταετία θεωρώ οιονεί πρόδρομο της δικής μου μελέτης), μου προσέφερε τις πολύτιμες επιστημονικές του συμβουλές για την έκδοση της διατριβής μου σε βιβλίο προσέτι δε μου έκαμε και την εξαιρετική τιμή να προλογίσει το υπό τον τίτλο «Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση» (Θεσσαλονίκη: Εκδ. Επίκεντρο, 2017, σσ. 424) κυκλοφορηθέν βιβλίο μου. Το θεωρώ υψίστη τιμή από τη θέση αυτή το καταθέτω· εγκαρδίως και ευγνωμόνως.

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων (ΠΕ01), δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ και μέλος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (xaan@theo.auth.gr)

Δημοσιεύσεις:

Orthodoxia.info

Ιδιωτική Οδός

Aναστάσιος

Ενδότοπος

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ



Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

 


Φως Φαναρίου το πρωτοσέλιδο
photo διαδικτ. ημερίδας

Πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη, 22 Μαϊου 2024, με μεγάλη επιτυχία σε συμμετοχή, επίπεδο παρουσιάσεων, συναισθηματικής πλήρωσης και εκπαιδευτικής αβροφροσύνης η 3η Διαδικτυακή Παρουσίαση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, από σχολικές μονάδες που εκπόνησαν τα εγκεκριμένα από το Ι.Ε.Π. προγράμματα του Π.Ι.Π.Μ. κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024.

Με τις ευλογίες και την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις εμπνευσμένες ομιλίες του Προέδρου του Ιδρύματος, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ.  Αλεξ. Κόπτση, της Καθηγήτριας Παιδαγωγικών και Διδακτικής του μαθήματος των Θρησκευτικών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Βασιλικής Μητροπούλου, τις καίριες εκπαιδευτικές τοποθετήσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 κ. Χάρη Ανδρεόπουλου και Νικ. Ματθαίου και ένα 3ωρο πρελούδιο εκπαιδευτικής καινοτομίας από 15 σχολικές μονάδες και δίκτυα, κατέστη φανερό τοις πάσι πως το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο μήνυμα που εμπεριέχεται στις αξίες που διέπουν το Σεπτό μας Οικουμενικό Πατριαρχείο επί 1700 χρόνια δεν αποτελεί μόνο εκπαιδευτικό υλικό μελέτης αλλά πηγή έμπνευσης, ηθικού μετασχηματισμού και πνευματικής ανάτασης για την εκπαιδευτική κοινότητα!

Εκατόν είκοσι (120) σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Ομογένειας, εξηνταπέντε (65) εκ των οποίων συνήψαν σύμφωνο συνεργασίας με το Π.Ι.Π.Μ., δέκα χιλιάδες (10.000) ωφελούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, απίστευτες εκπαιδευτικές δράσεις και παραδοτέα, μοναδικές διανθρώπινες σχέσεις, συνέθεσαν το μοτίβο της φετινής πορείας των εγκεκριμένων από το Ι.Ε.Π. εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, καθιστώντας στεντόρεια, διαμορφωτική και αναζωογονητική την εκπαιδευτική φωνή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ηθική, πνευματική και οικολογική ανάταση των νέων μας! Για την νέα σχολική χρονιά (2024-2025) θα υπάρξει δυναμική συνέχεια και για την συμμετοχή εκπ/κών και σχολείων θα εκδοθεί σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. 

Οι οργανωτές, δια της θεολόγου κ. Ιωάννας Κλιάρη που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Π.Ι.Π.Μ και συντόνισε τη χθεσινή ημερίδα, ευχαρίστησαν από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες για το θαυμάσιο εκπαιδευτικό κλίμα της χθεσινής βραδιάς, τον κ. Γεωργ. Φούζα, ΕΔΙΠ της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ για την άψογη τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης καθώς και τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς για τον καταιγισμό των σχολίων τους στην πλατφόρμα της εφαρμογής (youtube). Τέλος τόνισαν ότι το Πατριαρχικό Ίδρυμα θα συνεχίσει με την ίδια θετική διάθεση του έργο του σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας έτσι ώστε η προτροπή του Απ. Παύλου «τό Πνεῦμα μή σβέννυτε» (Α΄ Θεσ. 5,19) – που είναι κι θεματικός τίτλος των προγραμμάτων του Π.Ι.Π.Μ. – να συνεχίζει ν΄ αποτελεί εύχυμο καρπό του παιδαγωγικού έργου που συντελείται στα σχολεία της χώρας μας. 

Όλη η διαδικτυακή ημερίδα στον κάτωθι σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/live/tzK4dg2Ywxs?si=8jhgBQCBsgNo7gAR

Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στο ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων του Ιδρύματος:

https://padlet.com/jokliari/2020-4qrc5ljk5vjguaiy

 

Nέο Δ.Σ. στην Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου – Συνέδριο της Εταιρείας με θέμα την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη το φθινόπωρο στη Λάρισα με συνδιοργανωτές την οικεία Ιερά Μητρόπολή και το Δικηγορικό Σύλλογ

 

Ο νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου καθ. Δημ. ΝικολακάκηςΣε σώμα συγκροτήθηκε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου που εδρεύει στην Αθήνα και στις τάξεις της καταλέγονται πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, δικηγόροι και θεολόγοι αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων (M.Sc., Ph.D.).

Η απολογιστική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα (Πέμπτη, 18.04.2024) στην αίθουσα συνεδριάσεων των Εκδόσεων Σάκκουλα και στη διάρκειά της ο Πρόεδρος του απερχομένου – ήδη απελθόντος – Δ.Σ. και ιδρυτής (2014) της Εταιρείας, ομ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης ανεκοίνωσε την απόφασή του να απόσχει από την υποβολή υποψηφιότητας προκειμένου ν΄ αναλάβουν τις τύχες της Εταιρείας επιστήμονες της νεώτερης γενιάς, τονίζοντας ότι η μέριμνά του για την Εταιρεία θα παραμείνει διαρκής και άγρυπνη και θα σταθεί μ΄ όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό του νέου Δ.Σ. από τη θέση του απλού μέλους. Επίσης, ο κ. Κονιδάρης ενημέρωσε τα μέλη για τα βήματα που έχουν γίνει αναφορικώς με το προγραμματιζόμενο επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας με κεντρικό θέμα την «Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη» το ερχόμενο φθινόπωρο στη Λάρισα, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λαρίσης.

Προχθές (Τρίτη, 23.04.2024) μετά από πρόσκληση του πλειονοψηφίσαντος στις αρχαιρεσίες της Εταιρείας Συμβούλου, καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Δημητρίου Νικολακάκη (φωτ.), συνήλθαν σε συνεδρία τα μέλη που εξελέγησαν στο νέο Δ.Σ. (για την τριετία 2024-2027) με θέμα τη συγκρότησή τους σε σώμα, το οποίο, μετά από συζήτηση, συγκροτήθηκε ομοφώνως ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Δημ. Νικολακάκης,

Αντιπρόεδρος: Αθαν. Κόντης, δικηγόρος, Δρ. Νομικής,

Γενική Γραμματέας: Ζωή Καραμήτρου, δικηγόρος, Δρ. Νομικής, ειδική επιστήμων στον Συνήγορο του Πολίτη,

Ταμίας: Δημ. Κρεμπενιός, δικηγόρος, Δρ. Νομικής και, τέλος,

Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Γεωργ. Ιατρού, δικηγόρος, Δρ. Νομικής.

Αντιστοίχως στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν και ανέλαβαν καθήκοντα οι κ.κ. Θεοδ. Τσιβόλας, δικηγόρος, Δρ. Νομικής, Βασιλική Δημάκη, δικηγόρος, M.Sc. Νομικής και Χρ. Ξουρής, δικηγόρος, M.Sc. Νομικής.

Στα τακτικά μέλη της Εταιρείας καταλέγεται και ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Φθιώτιδος, Καρδίτσας και Ανατ. Αττικής κ. Χαράλαμπος (Χάρης) Ἀνδρεόπουλος, Δρ. Ἐκκλησιαστικῆς Ἱστορίας του Α.Π.Θ.

Εταιρεία Εκκλησιαστικού Κανονικού Δικαίου

* Σκοπός της Εταιρείας είναι η προώθηση και ο συντονισμός της επιστημονικής έρευνας στο χώρο του Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, ενώ στους ειδικότερους σκοπούς της περιλαμβάνεται η εξέταση γενικών ή ειδικών θεμάτων που άπτονται του Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, ιδίως δε των σχετικών με τη Θρησκευτική Ελευθερία θεμάτων, των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, καθώς και της νομικής, πολιτικής και πολιτιστικής θέσεως των θρησκευτικών συσσωματώσεων εντός και εκτός Ελλάδος, μέσω της διοργανώσεως συνεδρίων, σεμιναρίων ή επιστημονικών συμποσίων. Επιστημονικό όργανο της Εταιρείας είναι η εξαμηνιαία Επιθεώρηση Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου «Νομοκανονικά» που κυκλοφορεί από τις ευφήμως γνωστές Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.

Orthodoxia.info

Orthodoxianewsagency.gr

“Iδιωτική Οδός”

Δελτίο ειδήσεων Pemptousia TV (1.27’’)  [25.04.2024]

Δημητρίου Μόσχου, «Βιβλιογραφικός Οδηγός για την ιστορία του Χριστιανισμού», Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις “Κάλλιππος”, Αθήνα, 2024

 

biblio Mosxoy
(Aπό ανάρτηση του συγγραφέα, καθηγητή κ. Δημ. Μόσχου στο  F/B)

Μετά από περίπου δύο χρόνια δουλειάς υπό τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο παραδίδεται στη δημόσια χρήση, δαπάναις Ανοικτών Ακαδημαϊκών Εκδόσεων «Κάλλιπος» ο (όση δύναμις κατ’ άνθρωπον) σφαιρικός «Βιβλιογραφικός Οδηγός για την Ιστορία του Χριστιανισμού» χωρισμένος σε ένα πρώτο μέρος που διαλαμβάνει τη μεθοδολογική εισαγωγή για το πώς γίνεται η Εκκλησιαστική Ιστορία σήμερα (με τα Instrumenta Studiorum) κι ένα δεύτερο από 21 κεφάλαια που περιέχουν πηγές και σχολιασμένη δευτερεύουσα βιβλιογραφία από τον 1ο έως τον 20ο αιώνα (σύνολο 356 σελίδες Α4). Είναι σχεδιασμένος για να αποτελεί εργαλείο για έρευνα που ταχύτατα ελπίζω να αναθεωρηθεί και να εμπλουτισθεί, είναι σε δημόσια πρόσβαση και κοινή χρήση εδώ:

https://repository.kallipos.gr/handle/11419/12752

και είναι και αναρτημένος ανά κεφάλαια για πιο ευέλικτη ανεύρεση των πληροφοριών. Συγγραφέας του πονήματος ο καθηγητής του Τμ. Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Δημήτριος Ν. Μόσχος.

Happy to present my e-book “A bibliographical Guide to the history of Christianity – Introduction to the method – Sources – Secondary Literature” published by the Open Academic Editions “Kallipos” free accessible in https://repository.kallipos.gr/handle/11419/12752

In two parts disposed, one for the introduction to the method and the Instrumenta Studiorum, and the other for the annotated presentation of the sources (with separate number each) and selected bibliography from the 1st to the 20th century, in 21 chapters (and 356 pages). Although the comments are in Greek, as it is meant for Greek public, there is an effort to keep up with the international scholarly discussion hoping to be able to revise and enrich the material very soon. The author of this book prof. Dimitrios Moschos, (Theological School of Athens University).

* Αναμφίβολα πρόκειται για έναν απαραίτητο Βιβλιογραφικό Οδηγό για θεολόγους – και όχι μόνον! Ένα magnum opus εκκλησιαστικής ιστοριογραφίας από τον Καθηγητή του Τμ. Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Δημήτριο Μόσχο. Ευχαριστίες εγκάρδιες στον κ. καθηγητή για τη συμπερίληψη του έργου μας (Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση”, Εκδ. Επίκεντρο. Αθήνα, 2017, σσ. 424 ) στη Βιβλιογραφία για το Κεφ. 21 / Εκκλησία της Ελλάδος, Υποκεφ. 21.2.4 / Εκκλησία και ιστορικές περιπέτειες του ελληνικού κράτους / Δ.19, σελ. 352

 


 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – Mε μεγάλη επιτυχία το webinar των Συμβούλων Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων

 

Φωτ. Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα (26.03.2024) το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία / Θράκη).

Το υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ασχολήθηκε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – «Παράθυρο στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον, στον Άνθρωπο», με εισηγήτρια την υπεύθυνη των Προγραμμάτων θεολόγο εκπαιδευτικό κ. Ιωάννα Κλιάρη, η οποία παρουσίασε όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται και τα οποία αναρτημένα στον ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων του Πατριαρχικού Ιδρύματος (https://padlet.com/jokliari/2020-4qrc5ljk5vjguaiy ) μέσω του οποίου μπορούν τα σχολεία να αντλήσουν πληροφορίες για τα προγράμματα που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, αλλά και διδακτικό υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε δικά τους προγράμματα τηρώντας, φυσικά, την δεοντολογία της αναφοράς / παραπομπής στο Πατριαρχικό Ίδρυμα. Όπως τόνισε η κ. Κλιάρη τα προγράμματα και οι δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (http://www.pipm.gr)  που υλοποιούνται κατ΄ έτος έχουν την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπ/κής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) του Υπ. Παιδείας.

…η συνέχεια στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (sch.gr)