Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Θρησκευτικά ΓΕΛ. Οδηγίες διδασκαλίας 2020-2021

 Aπό το Υπ. Παιδείας εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ, 134107/Δ2/06-10-2020 Οδηγία για τη διδασκαλία των μαθημάτων γενικής παιδείας του Γενικού  Λυκείου (ΓΕΛ) μεταξύ των οποίων και μαθήματος των Θρησκευτικών, για το σχολικό έτος 2020-2021.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Θρησκευτικά Γυμνασίου. Οδηγία διδασκαλίας 2020-2021

 


Aπό το Υπ. Παιδείας εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ, 127821/Δ2/24-09-2020 Οδηγία για τη διδασκαλία των μαθημάτων γενικής παιδείας του Γυμνασίου μεταξύ των οποίων και μαθήματος των Θρησκευτικών, για το σχολικό έτος 2020-2021.

* Διαβάστε την Οδηγία ανοίγοντας (με πάτημα) τον παρακάτω σύνδεσμο (link) εδώ: 

Θρησκευτικά Γυμνασίου, Οδηγία διδασκαλίας 2020-2021

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Συνάντηση του Συντονιστή Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος με τον Μητροπολίτη Καρυστίας & Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ

 


Με τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου
κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, στο Γραφείο του στο Επισκοπείο Κύμης

Με τον ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας και πνευματικό της  Ι. Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης, πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Γιαννακόπουλο

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη κεντρική Εύβοια για επισκέψεις του σε σχολεία της περιοχής και συναντήσεις συνεργασίας με τους θεολόγους εκπαιδευτικούς, ο Συντονιστής Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος Δρ Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος πραγματοποίησε την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020, εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου – τον και Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος - κ. Σεραφείμ στο γραφείο του στο Επισκοπείο της Κύμης.

Ο κ. Ανδρεόπουλος ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο Καρυστίας για την επιμορφωτικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και γι΄ αυτές που σχεδιάζονται για την νέα σχολική χρονιά 2020 - 2021, υπό τη δική του καθοδήγηση, ως Συντονιστού Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ01 (θεολόγων καθηγητών Β/θμιας) και υπό την εποπτεία του εδρεύοντος στη Λαμία Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδος, επιτελικού οργάνου του Υπ. Παιδείας το οποίο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης και τις κατά τόπους Δ/νσεις Β/θμιας, παρέχει την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη στα σχολεία και τους εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (Α/θμιας και Β/θμιας) και ειδικοτήτων στη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Θρησκευτικά ΕΠΑΛ: Η διδακτέα ύλη και οι Οδηγίες διδασκαλίας για το σχολική χρονιά 2020-2021


 Από το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων εκδόθηκε η απόφαση που αφορά στη διδακτέα ύλη και τις Οδηγίες διδασκαλίας για  τα μαθήματα Γενικής Παιδείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για  τη σχολική χρονιά 2020-2021. Βλ. εις συνημμένο σύνδεσμο (link)  σελ. 23-24 για Α΄ ΕΠΑΛ και σελ. 62 για Β΄ ΕΠΑΛ):

Θρησκευτικά ΕΠΑΛ, Διδακτέα ύλη και Οδηγίες διδασκαλίας 2020-2021

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Συνάντηση του Συντονιστή Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος με το Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο

 







  





 

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Άμφισσα για την συμμετοχή του σε υπηρεσιακή σύσκεψη στελεχών στα γραφεία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) περί θεμάτων αφορώντων στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του Ν. Φωκίδος, ο Συντονιστής Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος Δρ Χάρης Ανδρεόπουλος πραγματοποίησε την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, εθιμοτυπική επίσκεψη στο Σεβασμιώτατο, οικείο, Μητροπολίτη κ. Θεόκτιστο. 

 
 Ο κ. Ανδρεόπουλος ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο Φωκίδος για την επιμορφωτικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και γι΄ αυτές που σχεδιάζονται για την νέα σχολική χρονιά 2020-2021, υπό τη δική του καθοδήγηση, ως Συντονιστού Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ01 (θεολόγων καθηγητών Β/θμιας) και υπό την εποπτεία του εδρεύοντος στη Λαμία Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδος, επιτελικού οργάνου του Υπ. Παιδείας το οποίο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης και τις κατά τόπους Δ/νσεις Β/θμιας, παρέχει την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη στα σχολεία και τους εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος. 

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Oδηγός για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως (ΕξΑΕ)

 


Από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εκδόθηκε Οδηγός για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως, λίαν χρήσιμος για τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/Θμιας Εκπαίδευσης.

* Για να τον αναγνώσετε πατήστε εδώ: Oδηγός για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως


Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Δυνατότητα και προϋποθέσεις απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Διευκρινιστικό Έγγραφο του Συντονιστή Θεολόγων Στ. Ελλάδος προς τους/τις Διευθυντές/-τριες των σχολικών μονάδων Β/θμιας Εκπ/σης

Από το Συντονιστή Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος εστάλη προς τους/τις Διευθυντές/-τριες των σχολείων Β/θμιας Εκπαίδευσης Έγγραφο (με Α.Π. 842/01-09-2020/ΣΕΕ ΠΕ01/ΠΕΚΕΣ Στ. Ελλάδος) με διευκρινίσεις για το θέμα της παροχής απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών σε αλλοθρήσκους, ετεροδόξους και αθρήσκους μαθητές, επί τη βάσει των προϋποθέσεων της σχετικής, νέας Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

 * Πατήστε εδώ για το ΈΓΓΡΑΦΟ με τις διευκρινίσεις


Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

H (νέα) εγκύκλιος για την απαλλαγή απ΄ τα Θρησκευτικά (για το σχολικό έτος 2020-2021)

 

Aπό την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. υπ. αρ. πρωτ. Φ1/104795/ΓΔ4/10-08-2020 Εγκύκλιος για το θέμα των απαλλαγών στα Θρησκευτικά η οποία ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις απαλλαγής, αλλά και το πως θα απασχολούνται εκείνη την ώρα στο σχολείο οι μαθητές/-τριες που θα παίρνουν απαλλαγή απ΄ το μάθημα των Θρησκευτικών. 

*  Oλόκληρη η Εγκύκλιος στο ιστολόγιο του Συντονιστή Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ - Μετά την πρόσφατη αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

 


 
(...) Έξι εβδομάδες μετά την αγιοκατάταξη (23.06.2020) από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας (1967-1984) κυρού Καλλινίκου (Πούλου), η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα για πρώτη φορά τη μνήμη του, η οποία ορίσθηκε να τιμάται την 8η Αυγούστου εκάστου έτους.

Πληροφορίες για το πρόσωπο του νέου αγίου της Εκκλησίας μας έχουμε καταγράψει στο βιβλίο μας «Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση» (εκδ. Επίκεντρο, 2017, σσ. 121-122), δεδομένου ότι η εκλογή του στον επισκοπικό θρόνο της Εδέσσης συνέπεσε τα δύσκολα (και για την διοικούσα Εκκλησία) χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974): Γράφαμε λοιπόν, το 2017, για τον μακαριστό Καλλίνικο: (...)

* Ολόκληρο το άρθρο στο Φως Φαναρίου

 

 

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Tα νέα, μεταβατικά βιβλία Θρησκευτικών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε ψηφιακή μορφή


Στην ιστοσελίδα του "Ψηφιακού Σχολείου" αναρτήθηκαν σε ψηφιακή μορφή (pdf) τα νέα, "μεταβατικά βιβλία" Θρησκευτικών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που θα χρησιμοποιούνται από το νέο διδακτικό έτος 2020-2021 (και μέχρι την έκδοση των βιβλίων που θα περιλαμβάνουν τα [εκδοθησόμενα / οριστικά] νέα Προγράμματα Σπουδών).

Μπορείτε να τα αναγνώσετε ή "κατεβάσετε" (download) πατώντας στο link : "Σχολικά Διαδραστικά Βιβλία" 

* Επίσης, από την ιστοσελίδα του Ι.Ε.Π.



Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

"Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Εκκλησία της Ελλάδος", άρθρο στην εφημερίδα "Ελευθερία" Λαρίσης, 24.07.2002




Πριν 46 χρόνια... 24η Ιουλίου 1974, ώρα 4η πρωϊνή.Ο Κων. Καραμανλής ορκίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ ως Πρωθυπουργός της Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητος, υπό το βλέμμα του εκπροσώπου του ήδη καταρρεύσαντος δικτατορικού καθεστώτος στρατηγού Γκιζίκη. Ξημερώνει Δημοκρατία!

(...) Τον Ιούλιο του 1974, όταν ο Κων. Καραμανλής μετά την πτώση της δικτατορίας έφθανε στην Αθήνα για ν’ αναλάβει τις τύχες της χώρας και γινόταν δεκτός περίπου ως «μεσσίας», στη διοίκηση της Εκκλησίας υπήρχε νέος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος λίγες ώρες μετά την άφιξη του Καραμανλή, τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 τον όρκισε Πρωθυπουργό. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο από Ιωαννίνων Σεραφείμ (Τίκας), αν και είχε ανέλθει στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα στη διάρκεια της δεύτερης φάσεως του δικτατορικού καθεστώτος (στις 12.01.1974, επί Δημ. Ιωαννίδη), δεν είχε ταυτισθεί με τη δικτατορία, όπως ο προκάτοχός του Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Κοτσώνης, 1967-1973). Τούτο εξηγείται λόγω τόσο του μικρού χρονικού διαστήματος που είχε μέχρι τότε (12.01.1974-23.07.1974) διανύσει ο Σεραφείμ, όσο και –κυρίως– επειδή συμβόλιζε την εκκλησιαστική παράταξη που ανέλαβε τα ηνία της Ιεραρχίας έχοντας έλθει σε «μετωπική» ρήξη με τον Ιερώνυμο και ευρύτερα τη μερίδα εκείνη της Ιεραρχίας που αντιπροσώπευε το σύστημα που είχε επιβάλει από τις πρώτες ημέρες της εγκαθιδρύσεώς του και για μια ολόκληρη εξαετία (1967-1973) το (επί Γ. Παπαδοπούλου, σ΄ αυτή τη πρώτη φάση του) δικτατορικό καθεστώς της ''21ης Απριλίου''. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ διεσφάλιζε στον Καραμανλή την κρίσιμη περίοδο 1974-1975 ησυχία και τάξη στο εσωτερικό της Εκκλησίας, γεγονός που επηρέασε θετικά και έδρασε αποτελεσματικά στην ανάπτυξη μιας αγαστής συνεργασίας στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών και κατά συνέπεια στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας αφ’ ενός, αλλά και της αποκαταστάσεως των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφ’ ετέρου. Στην ανάπτυξη αυτού του θετικού κλίματος συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο Σεραφείμ αμέσως μετά την ανάρρησή του στην Αρχιεπισκοπή (12.01.1974) επεδίωξε και επέτυχε την εξομάλυνση των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Πατριαρχείο. 
Οι σχέσεις αυτές είχαν σοβαρά κλονισθεί κατά την περίοδο της αρχιεπισκοπείας Ιερωνύμου Α΄ (1967-1973) εξ αιτίας της καταστρατηγήσεως κατά την περίοδο εκείνη των θεμελιωδών κειμένων (του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου [ΠΣΤ] του 1850 και της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως [ΠΣΠ] του 1928) που καθορίζουν το νομοκανονικό πλαίσιο των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι, πρακτική που αποσκοπούσε στη βαθμιαία αποδυνάμωση των κανονικών δικαιωμάτων του Πατριαρχείου στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στις εκκλησιαστικές επαρχίες των λεγομένων «Νέων Χωρών» (Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Αιγαίου) των οποίων η “επιτροπική διοίκηση”, δια της ΠΣΠ του 1928, είχε παραχωρηθεί στην αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, διατηρηθείσης, ωστόσο, της πνευματικής υπαγωγής τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η αποκατάσταση αυτών των σχέσεων με το Φανάρι επέδρασε πολύ θετικά στον Μακεδόνα πολιτικό καθώς ο Κων. Καραμανλής, ως γεννηθείς το 1907, είχε γαλουχηθεί με τις αξίες της μακεδονικής περιφερείας των αρχών του 20ου αιώνα, τις αξίες των γηγενών οικογενειών που υπήρξαν πιστές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό, αντιπαλεύοντας τη βουλγαρική επιρροή που επιχειρούσε τότε η κηρυχθείσα σχισματική από το Πατριαρχείο βουλγαρική (εκκλησιαστική) «Εξαρχία». Ακριβώς, λοιπόν, λόγω καταγωγής - από την επαρχία Σερρών που ανήκε εκκλησιαστικά στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου – ο Καραμανλής έτρεφε ιδιαίτερο σεβασμό στη Μητέρα Εκκλησία, αυτή της Κωνσταντινουπόλεως (...).

* Ολόκληρο το άρθρο στην εφημ.  "Ελευθερία" Λαρίσης



Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

"NΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ" 1/2020 με αφιέρωμα στο θέμα "ΘΡΗΣΚΕΙΑ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"'





Του Χάρη Ανδρεόπουλου *

 Aφιερωμένο στο θέμα «Θρησκεία και Εκπαίδευση» είναι το νέο τεύχος της Επιθεωρήσεως Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (τα) «Νομοκανονικά» (τχ. 1/2020) το οποίο κυκλοφορήθηκε προσφάτως φιλοξενώντας μελέτες διακεκριμένων επιστημόνων από τους χώρους της νομικής, πολιτικής και θεολογικής επιστήμης, έτσι ώστε να εκδιπλώνεται, τελικώς, ολοκληρωμένος ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ θεωρίας και νομολογίας.
Τα «Νομοκανονικά» είναι η εξαμηνιαία Επιθεώρηση που επιδιώκει να καλύψει δύο σύνθετους και δυσχερείς επιστημονικούς κλάδους, το Εκκλησιαστικό και το Κανονικό Δίκαιο, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και δικαστηριακής πράξεως. Αποτελούν το επιστημονικό όργανο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, διευθύνονται υπό του ομ. καθηγητού Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών κ. Ιωαν. Μ. Κονιδάρη, εκδίδονται ανελλιπώς από το 2002 και κυκλοφορούν το Μάϊο και Νοέμβριο κάθε έτους από τις ευφήμως γνωστές εκδόσεις Σάκκουλα  (https://www.sakkoulas.gr). Απευθύνονται σε δικηγόρους, δικαστές, θεολόγους και σε ερευνητές επιστήμονες από τον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορικούς, κοινωνιολόγους, κ.λ.π.) οι οποίοι είτε εντρυφούν στο πεδίο των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας / θρησκευτικών κοινοτήτων, είτε ασχολούνται με θέματα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και δη της νεότερης.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Επιμορφωτική τηλεημερίδα Θεολόγων Ν. Ευβοίας για τα νέα βιβλία και τα νέα, μεταβατικά Προγράμματα Σπουδών





Τηλεημερίδα με θέμα “Διδακτικές προσεγγίσεις και παιδαγωγικοί προσανατολισμοί του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο. Ενημέρωση για τα νέα, μεταβατικά προγράμματα σπουδών 2020-2021» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25-06-2020, μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex, από το Συντονιστή Θεολόγων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπ/κού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδος Χαρ. Ανδρεόπουλο για τους θεολόγους εκπ/κούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες του Ν. Ευβοίας.

O Συντονιστής Θεολόγων παρουσίασε στους θεολόγους εκπαιδευτικούς τα νέα βιβλία μαθητή που θα χρησιμοποιηθούν από την νέα σχολική χρονιά (2020-2021) στο Γυμνάσιο και το Λύκειο αναλύοντάς το - κατά θεματικές ενότητες - περιεχόμενό τους, όπως το προσάρμασε στο πλαίσιο του μεταβατικού Προγράμματος Σπουδών η Επταμελής Επιστημονική Επιτροπή του ΙΕΠ . Τα βιβλία αυτά θα χρησιμοποιηθούν μέχρι την έκδοση εκείνων που θα προκύψουν μετά την εκπόνηση των νέων και οριστικών Προγραμμάτων Σπουδών που θ΄ αντικαταστήσουν τα ακυρωθέντα από το Συμβούλιο της Επικρατείας παλαιά Π.Σ. (τα ισχύσαντα την περίοδο 2016-2020).

Μετά την παρουσίαση των διδακτικών προσεγγίσεων και των παιδαγωγικών προσανατολισμών και στόχων που θέτουν τα νέα, μεταβατικά Π.Σ., ο κ. Ανδρεόπουλος ανέπτυξε το θέμα της δημιουργικής χρήσεως των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη δια ζώσης και στην εξ αποστάσεως μαθησιακή διαδικασία. Επακολούθησε συζήτηση στη διάρκεια της οποίας ο Συντονιστής Θεολόγων απάντησε σε απορίες, έδωσε διευκρινίσεις επί προβληματισμών, ευχαριστώντας τους θεολόγους εκπ/κούς για το δημιουργικό τους ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με τη μαζική συμμετοχή τους στη τηλεημερίδα, όπως και σ΄ όλες τις προηγηθείσες επιμορφωτικές δράσεις και e-σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της απερχομένης σχολικής χρονιάς. Τέλος, εν όψει της λήξεως της χρονικής χρονιάς, αντηλλάγησαν ευχές για καλές διακοπές και καλή αντάμωση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στους/-τις θεολόγους που συμμετείχαν στη (υπό την αιγίδα του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος πραγματοποιηθείσα) επιμορφωτική τηλεημερίδα χορηγήθηκε Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

*  Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (Σεπ. 2020) θα πραγματοποιηθούν ανάλογες επιμορφωτικές ημερίδες για τα νέα βιβλία και το περιεχόμενο των νέων, μεταβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και για τους θεολόγους εκπ/κούς που υπηρετούν στις λοιπούς Νομούς αρμοδιότητας του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος (Φθιώτιδος, Βοιωτίας, Φωκίδος και Ευρυτανίας).  Μέχρι τότε θερμές ευχές για Καλό Καλοκαίρι σ΄ όλους /-ες τους/τις συναδέλφους!

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

«Η θεολογική προσέγγιση της σεξουαλικότητας»: Με μεγάλη επιτυχία και το 2ο Webinar Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας


 “H σεξουαλικότητα είναι μια από τις έμφυτες δυνάμεις του ανθρώπου και όπως έχουν διευκρινίσει οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν είναι κακή, ούτε αμαρτωλή αφ΄ εαυτής. Στο πλαίσιο της χριστιανικής ανθρωπολογίας ο άνθρωπος καλείται να μην την αφήνει τυφλή, αλλά να την προσανατολίσει προς συγκεκριμένο πρόσωπο καθώς η σεξουαλικότητα δεν (πρέπει να) είναι απλώς τρόπος ικανοποίησης μιας βιολογικής ορμής, αλλά (πρέπει να) γίνεται οδός για την πραγμάτωση μιας προσωπικής (δηλ. μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων) ερωτικής κοινωνίας μέσα απ΄ το μυστήριο του γάμου”.
Τα παραπάνω τονίσθηκαν στο επιμορφωτικό ψηφιακό / webinar (web-based seminar) σεμινάριο (τηλεσπερίδα, 03-06-2020) Θεολόγων κεντρικής Ελλάδος (ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος & ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας) το οποίο υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Cisco Webex έχοντας ως θέμα την “Θεολογία του σώματος”, ένα θέμα που επιλέχθηκε μ΄ αφορμή τη συζήτηση για την ένταξη στο σχολείο του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. 

* Oλόκληρο το δημοσίευμα για το Webinar ΠΕ01 Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος & Θεσσαλίας, στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ, sch.gr) 

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ψηφιακό επιμορφωτικό σεμινάριο (webinar) ΠΕ01 Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος με θέμα «Η θεολογία του σώματος - Mε αφορμή τη συζήτηση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση".

 
Τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δια των Συντονιστών Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ01- Θεολόγων Νικολάου Παύλου και Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου, αντιστοίχως, διοργανώνουν από κοινού ψηφιακό σεμινάριο απευθυνόμενο στους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ01 των οικείων ΠΕΚΕΣ με θέμα «Η θεολογία του σώματος» την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 (18.30-21.00), θέμα που επιλέχθηκε μ΄ αφορμή τη συζήτηση για την ένταξη στο σχολείο του μαθήματος της σεξουαλικής  διαπαιδαγώγησης.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης. Παρεμβάσεις για τη σχολική χρήση του θέματος θα γίνουν από τον κεντρικό ομιλητή και από τους Συντονιστές Θεολόγων, σε σχέση τόσο και τις σχετικές θεματικές ενότητες του (παλαιού και νέου) προγράμματος σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών (π.χ. Γ' Λυκείου, Δ.Ε. 11 του παλαιού βιβλίου για τις διαφυλικές σχέσεις, Β΄ Λυκείου, 5η Θ.Ε. του φακέλου μαθήματος με βασικό θέμα [Β.Θ] τον Έρωτα), όσο και με την εξαγγελία του Υπ. Παιδείας για την πιλοτική διδασκαλία από τη νέα χρονιά του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος του “Εργαστηρίου Δεξιοτήτων”.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Οργανωτικοί Συντονιστές των οικείων ΠΕΚΕΣ.

Μετά την ομιλία του πανεπιστημιακού Καθηγητή και τις ολιγόλεπτες παρεμβάσεις των Συντονιστών θα ακολουθήσει διάλογος.

Για το e - σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα Cisco Webex.

Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος παρακαλούνται να συμπληρώσουν και υποβάλλουν μέχρι την Πέμπτη 28/5/2020 (ώρα 11.00) τη φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση: 

https://docs.google.com/forms/d/1rROXE2hZXe3QrQQeOjNibsLKuIv-i1NL5vSTTrBrRb4/edit 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στη συνέχεια, η πληροφόρηση για την ηλεκτρονική διεύθυνση της τηλεδιάσκεψης, οδηγίες και το ακριβές πρόγραμμα του e - σεμιναρίου θα αναρτηθούν στις υπηρεσιακές ιστοσελίδες των Συντονιστών ΠΕ01 Νικολάου Παύλου (Θεσσαλίας) και Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου (Στερεάς Ελλάδος). Οι θεολόγοι της αρμοδιότητας ΠΔΕ / ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος θα ενημερώνονται στην ιστοσελίδα του οικείου Συντονιστή ΠΕ01 Χαρ. Ανδρεόπουλου: https://blogs.sch.gr/xandreo/
Θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Τhe Greek Orthodox Church during the Dictatorship of Colonels. Relations of Church and State in Greece at the seven-year period of military Junta (1967-1974)



Τhe Greek Orthodox Church during the Dictatorship of Colonels. Relations of Church and State in Greece at the seven-year period of military Junta (1967-1974)” είναι ο τίτλος της δημοσιευθείσης στο International Working Paper 2020/07 του "Eusebius Lab" (of AUTH) μελέτης με αποδέκτες ιστορικούς επιστήμονες και θεολόγους μελετητές / ερευνητές θεμάτων εκκλησιαστικής ιστορίας στο αγγλόφωνο κοινό Οι φιλίστορες συνάδελφοι, γνώστες της αγγλικής, μπορούν να αναγνώσουν την αναφερομένη στη νεότερη ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος μελέτη στη παρακάτω ψηφιακή της μορφή (pdf):


Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Mεγάλη επιτυχία στο Webinar Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας. Ξεπέρασαν τις 200 οι (ψηφιακές) παρουσίες (on Webex)


Mιλτ. Κωνσταντίνου, Ν. Παύλου Χαρ. Ανδρεόπουλος  Χρ. Μαρκαντώνης Βασ. Κωτούλας 


Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (06-05-2020) το ψηφιακό / webinar (web-based seminar) επιμορφωτικό σεμινάριο (τηλεσπερίδα) Θρησκευτικών με θέμα “Διδάσκοντας e Θρησκευτικά στο σύγχρονο σχολείο στο πλαίσιο των συνεργατικών δράσεων τηλεκπαίδευσης που σχεδίασαν και υλοποίησαν τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δια της συμπράξεως, των αντιστοίχων Συντονιστών ΕΕ κλ. ΠΕ01 - Θεολόγων των εν λόγω ΠΕΚΕΣ Δρ Νικολάου Παύλου και Δρ Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου.

Καρπός της άριστης οργάνωσης του webinar, εξ επόψεως τόσο της θεματολογίας, όσο της συνεργασίας των οργανωτών της τηλεσπερίδας με την εκπαιδευτική κοινότητα των θεολόγων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος, υπήρξε η μεγάλη συμμετοχή που έφθασε στις 200 (ψηφιακές) παρουσίες θεολόγων οι οποίοι/-ες επί τρείς (3) σχεδόν ώρες παρακολούθησαν τις εργασίες (6 μ.μ – 8 μ.μ) της τηλεσπερίδας και έλαβαν μέρος στον επακολουθήσαντα (8 μ.μ. - 9 μ.μ.) δημιουργικό διάλογο με τους τρείς εισηγητές.

Το e-σεμινάριο υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Cisco Webex που έχει διαθέσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε στελέχη εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς της τάξης για τη περίοδο αυτή κατά την οποία οι επιμορφωτικές δράσεις και τα σχολικά μαθήματα διεξάγονται εξ αποστάσεως για λόγους προφυλάξεως των εκπαιδευτικών και των μαθητών εκ της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τηλεσπερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας Δρ Χρίστου Μαρκαντώνη και Δρ Βασ. Κωτούλα οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σύμπραξη των Συντονιστών Θεολόγων και δι΄ αυτών και των ΠΕΚΕΣ, θεωρώντας ότι βάζει τις βάσεις και για μελλοντικές διευρυμένες συνεργασίες και δράσεις επιμορφωτικές σ΄ όλα τα επιστημονικά πεδία και ειδικότητες εκπαιδευτικών των δύο μεγάλων και δυναμικών εκπαιδευτικών περιφερειών που καλύπτουν τα ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας. Την ικανοποίησή τους για την αποδοχή και τη χαρά τους για την στήριξη του εγχειρήματος εξέφρασαν εν συνεχεία οι Συντονιστές Θεολόγων κ.κ. Παύλου και Ανδρεόπουλος, οι οποίοι προανήγγειλαν και νέες, μελλοντικές συνεργατικές επιμορφωτικές δράσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών (διδακτική και προγράμματα σπουδών).

Το πρώτο μέρος περιελάμβανε τη διάλεξη του ομ. Καθηγητού και π. Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου με θέμα “Από τη δημιουργία του κόσμου στο ψηφιακό σύμπαν” κατά τη διάρκεια της οποίας ο ομιλητής εστίασε στις βιβλικές / παλαιοδιαθηκικές αφηγήσεις για τη δημιουργία του κόσμου σε σχέση με το σύγχρονο κοσμοείδωλο, επισημαίνοντας, πρός άρσιν παρεξηγήσεων, ότι η πίστη και η επιστήμη είναι πνευματικά μεγέθη αλληλοσυμπληρούμενα και όχι αλληλοαποκλειόμενα. Θρησκεία και επιστήμη, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου έχουν αυτόνομες περιοχές: η θρησκεία ασχολείται με το μυστήριο του Δημιουργού, το υπεραισθητό, ενώ η επιστήμη ερευνά τα μυστήρια της δημιουργίας, ασχολείται με το επιστητό. Η ίδια η χριστιανική θεολογία μας, τόνισε o ομιλητής, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες για να προλάβει τις όποιες ενστάσεις συντηρητικών κύκλων που αντιδρούσαν στην έρευμα της Γραφής με επιστημονικά εργαλεία, διεκήρυξε, δια στόματος τους ιερού πατρός Μεγ. Βασιλείου, ότι “καθόλου δεν μειώνεται ο θαυμασμός για τα μεγαλεία της δημιουργίας, όταν τυχόν βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάτι απ΄ όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα” (Εις την Εξαήμερον, Ομιλία Α΄, 10). [Oλόκληρη η ομιλία του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου έχει αναρτηθεί στο ιστολόγιό του Βίβλος και Οικουμένη – Βible and Oikumene” (link: https://bibleandecumene.blogspot.com/2020/05/blog-post_7.html ).

Ακολούθησαν οι δύο εισηγήσεις των Συντονιστών Θεολόγων. Ο Στερεάς Ελλάδος κ. Ανδρεόπουλος παρουσίασε την πλατφόρμα “eclass” και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει στους εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ και ο Θεσσαλίας κ. Παύλου έκανε ανάλογη παρουσίαση για τις πλατφόρμες e-me και padlet, παραλλήλως δε έγινε παρουσίαση διδακτικών εφαρμογών στην ύλη του Θρησκευτικών του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Η τηλεσπερίδα συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις των ερωτημάτων που έθεσαν οι συμμετέχοντες εκπ/κοί στους εισηγητές, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που ξεπέρασε την ώρα και την οποία συντόνισε επιδεξίως ο Διευθυντής του 5ου Γενικού Λυκείου Λαμίας, Δρ Θεολογίας Κων/νος Σπαλιώρας.

Στους/- τις θεολόγους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο e-σεμινάριο επιδόθηκαν υπηρεσιακές Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

* Όσοι/-ες θέλουν να ακούσουν (χωρίς εικόνα) τη τηλεσπερίδα, ας πατήσουν εδώ: 
VIDEO


Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Εφημ. "Ελευθερία" Λαρίσης 

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

"Διδάσκοντας e Θρησκευτικά στο σύγχρονο σχολείο»: Εξ αποστάσεως σεμινάριο Θεολόγων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Το πρόγραμμα.





Αγαπητοί/-ές συνάδελφοι

θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την αίτηση συμμετοχής σας στο  σεμινάριο. Η ανταπόκρισή σας αναδεικνύει το ενδιαφέρον του θεολογικού  κόσμου για τα δρώμενα στην παιδεία μας. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κατά  πολύ τις προσδοκίες μας. Ίσως να είναι η μεγαλύτερη θεολογική  συνάντηση που έχει γίνει.

Επειδή την Τετάρτη το πρωί θα είμαστε  στα σχολεία μας και στις  υπηρεσίες μας, σύμφωνα με το 50434/ΓΔ4/02-05-2020/ΥΠΠΑΙΘ, έγινε  σύμπτυξη των δύο μερών του σεμιναρίου μας σε ένα.  Θα πραγματοποιηθεί  λοιπόν  την Τετάρτη,  6/5/2020, ώρες 18.00-21.00.

Σας έχουν ήδη σταλεί  οδηγίες για την είσοδό σας στην πλατφόρμα Cisco Webex, καθώς και το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Καλή αντάμωση στο σεμινάριο. Να είναι δημιουργικό και χρήσιμο.


ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος / Συντονιστής Θεολόγων Δρ Χαρ. Ανδρεόπουλος


ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας  / Συντονιστής Θεολόγων Δρ Νικ. Παύλου