Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Ξεκινά η Επιμόρφωση των Θεολόγων στα νέα Προγράμματα Σπουδών – Από Δευτέρα 12-12-2022 έως και την Τετάρτη 28-12-2022 η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

 


Από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) δρομολογούνται οι διαδικασίες για την έναρξη (πιθανότατα από τις αρχές του νέου έτους – 2023) της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα νέα Προγράμματα Σπουδών, μεταξύ αυτών και του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ). Η διάρκεια του κάθε επιμορφωτικού (μεικτού τύπου: σύγχρονη/ασύγχρονη εκπ/ση) προγράμματος θα είναι τριάντα έξι (36) ώρες και πιο συγκεκριμένα οκτώ (8) ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση, είκοσι (28) ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οκτώ (8) ώρες μελέτη για την εκπόνηση διδακτικού σεναρίου) και οι οποίες πραγματοποιούνται σε χρονικό διάστημα έως επτά (7) εβδομάδων. Η επιτυχής παρακολούθηση και υλοποίηση του συνόλου των υποχρεώσεων του κάθε επιμορφωτικού προγράμματος οδηγεί σε πιστοποιημένη επιμόρφωση τριάντα έξι (36) ωρών. Απονέμεται και σχετικό Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης του Ι.Ε.Π.

Ανάλογα με την ειδικότητα ως πρώτη ανάθεση και τον τύπο σχολείου υπηρέτησης, θα υπάρχουν διαθέσιμα ένα ή περισσότερα του ενός προγράμματα για κάθε εκπαιδευτικό. Οι εκπαιδευτικοί ανάλογα με την ειδικότητά τους δηλώνουν με σειρά προτίμησης τα επιμορφωτικά προγράμματα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, με δυνατότητα επιλογής όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων.

Για το ΜτΘ ο  αριθμός των προσφερομένων προγραμμάτων είναι:

Θρησκευτικά (Λύκειο) 19 προγράμματα / τμήματα

Θρησκευτικά (Γυμνάσιο) 29 προγράμματα / τμήματα

Tα Τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι 15 δεκαπέντε (15) έως είκοσι πέντε (25) ατόμων.

Υποβολή αιτήσεων από τη Δευτέρα 12-12-2022 ώρα 13:00 έως και την Τετάρτη 28-12-2022 ώρα 13:00

* Διαβάστε την αναλυτική Προκήρυξη – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος πατώντας 👉 ΕΔΩ

 

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Τα Θρησκευτικά ως μάθημα παιδείας και πολιτισμού. Ημερίδα στη Χαλκίδα για τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό

 . πάνελ κ ΓΓ ΥΠΑΙΘ. ακροατήριο

Στο παιδαγωγικό και μορφωτικό έργο που παρέχεται μέσω της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) και το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση και την εμπέδωση της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών και μαθητριών από την είσοδό τους στο σχολείο – από το Δημοτικό – αναφέρθηκαν οι εισηγητές της επιστημονικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 στη Χαλκίδα με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

...η συνέχεια στο Ιστολόγιο:

Συντονιστής Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Σαρακοστή Χριστουγέννων: Η πορεία προς τη Βηθλεέμ (15 Νοεμβρίου – 24 Δεκεμβρίου)

 

Η Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τα Χριστούγεννα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ημέρες της χριστιανοσύνης. Ανήκει στις Δεσποτικές εορτές, δηλ. αναφέρεται σε γεγονός της ζωής του Δεσπότη Χριστού. Μαζί με το Πάσχα είναι οι κορυφαίες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.  Την ημέρα αυτή εορτάζουμε την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου, την κάθοδο του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος στον κόσμο. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός κατά χάριν. Ο Θεός έρχεται από τον Ουρανό στη γη, για να ανέβει ο άνθρωπος από τη γη στον Ουρανό. Ο Χριστός ήλθε ανάμεσά μας για να σώσει το ανθρώπινο γένος, να στήσει και πάλι τις γκρεμισμένες γέφυρες επικοινωνίας με τον Θεό, να αποκαταστήσει τον άνθρωπο στην αληθινή του δόξα, να φανερώσει στους ανθρώπους το θέλημα του Θεού. Ο Χριστός ταπεινώθηκε βαθειά για να μας ανυψώσει, γεννήθηκε στο χρόνο για να υπερβούμε εμείς το χρόνο, έλαβε την ανθρώπινη φύση για να τη θεώσει. Γι’ αυτό γιορτάζουμε, χαιρόμαστε και πανηγυρίζουμε.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Tα νέα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών στο Δημοτικό. Ημερίδα της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ευβοίας

                                      ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: "Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα μέσα από τα νέα Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών Δημοτικού" που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 8.15 – 13.15 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα:

8.15 – 8.30: Προσέλευση

8.30 – 9.00: Καλωσόρισμα:

Κωνσταντίνος Λ. Ζημιανίτης, Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας

Χαιρετισμοί:

Ελένη Μπενιάτα, Διευθύντρια Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας

Χρίστος Μαρκαντώνης, Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας

Γεώργιος Κελαϊδίτης, Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας

Κωνσταντίνος Γαλάνης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού και Παιδείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Eισηγήσεις:

9.00 - 10.00: «Δικαίωμα των παιδιών, η Θρησκευτική Αγωγή». Oμιλητής: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος

10.00. – 11.00: «Θρησκευτικά στο Δημοτικό Σχολείο: Ένα μάθημα με εκπληκτικές προοπτικές για την παιδεία των μαθητών και το μέλλον μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας». Ομιλητής: Αθανάσιος Στογιαννίδης, Αν. Καθηγητής Παιδαγωγικών Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.

11.00 -11.15 Διάλειμμα

11.15 – 12.15: «Ένα νέο ξεκίνημα για το μάθημα των Θρησκευτικών: Τα νέα Προγράμματα Σπουδών – Φυσιογνωμία, σκοποθεσία». Ομιλητής: Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Συντονιστής Εκπ/κου Εργού (ΣΕΕ) Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος, Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ.

12.15 – 13.15 Συζήτηση

13.15 Κλείσιμο Ημερίδα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Στο πλαίσιο της προγραμματισθείσης Ημερίδας παρατίθεται το παρακάτω επιμορφωτικό και ενημερωτικό υλικό προς χρήση των συναδέλφων εκπαιδευτικών της Α/θμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν το θρησκευτικό μάθημα:

Το-μάθημα-των-Θρησκευτικών-υπό-το-πρίσμα-των-αποφάσεων-1749-1750-2019-του-Συμβουλίου-της-Επικρατείας.-Παιδαγωγική-προσέγγιση (Εισήγηση του ΣΕΕ κλ. ΠΕ01 Χαρ. Ανδρεόπουλου στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολόγων Εκπαιδευτικών / Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, 1η ημέρα Συνεδρίου, 28 Ιανουαρίου 2022)

Φ.Ε.Κ. 6223/Β΄/24.12.2021, Το νέο Π.Σ. για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό (Υ.ΠΑΙ.Θ.)

Οδηγός-Εκπαιδευτικού-για-τα-Θρησκευτικά-Δημοτικού, νέα Π.Σ. (Ι.Ε.Π.)

"E, όχι και προαιρετικά τα Θρησκευτικά! (Άρθρο του ΣΕΕ κλ. ΠΕ01 Χαρ. Ανδρεόπουλου στο "Orthodoxia.info", 28 Αυγούστου 2022)

 Tα παλαιά (αλλά πάντα χρήσιμα) βιβλία Θρησκευτικών του Δημοτικού (2004-2016)

 

 

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Λαμπρή γιορτή για τον Αγ. Νεκτάριο στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λαμίας

 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου του Θαυματουργού, του και Ιεροκήρυκος χρηματίσαντος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Στο πλαίσιο των λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών μετέβη στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, συνοδευόμενος από τον Ελλογιμώτατο Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και υπεύθυνο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, όπου και εκόμισε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, Προστάτου της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, προς ευλογία και ενίσχυση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των μαθητριών του Σχολείου.

 

.gif

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού της Εκκλησιαστικής Σχολής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε δέηση υπέρ του διδακτικού και μαθητικού δυναμικού του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας πλαισούμενος από τον Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Εστίας και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Ηρωδίωνα Ρίζο.

Ακολούθως, οι μαθητές και οι μαθήτριες στην αίθουσα τελετών του Σχολείου παρουσίασαν ένα εορταστικό πρόγραμμα προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, αποδίδοντας ύμνους από το Θεοτοκάριο του Αγίου Νεκταρίου και τραγούδια, υπό την Διεύθυνση του υπευθύνου καθηγητή Μουσικής και Πρωτοψάλτη κ. Αναργύρου Βλάχου.

.gif

Μετά από ένα σύντομο video, το οποίο προβλήθηκε στην οθόνη του προντζέκτορα για την ζωή του Αγίου, μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν μαθητικές εργασίες, με θέματα από την ζωή και την δράση του Αγίου Νεκταρίου, από τα χρόνια που υπηρέτησε στην Φθιώτιδα ως Ιεροκήρυξ, υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Μουστάκα.

Τα θέματα των εργασιών ήταν τα εξής: «Η πορεία του Αγίου Νεκταρίου από την Εύβοια στην Φθιωτική γη», «Η παραμονή του Αγίου Νεκταρίου στην Φθιώτιδα», «Η προσφορά του Αγίου Νεκταρίου στην Φθιώτιδα», «Το συγγραφικό έργο του Αγίου Νεκταρίου» και «Ο Άγιος Νεκτάριος και το Οικολογικό πρόβλημα».

Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας ευχαρίστησε εγκαρδίως για μία ακόμη φορά εκ μέρους της εκπαιδευτικής οικογένειας του σχολείου, ο Ελλογιμώτατος Διευθυντής κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πατρική και ουσιαστική αγάπη και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου αδιαλείπτως προς τα παιδιά και τις ανάγκες τους και την συνεχή του μέριμνα για την πρόοδο του ιστορικού σχολείου.


Την εορτή χαιρέτισαν με θερμά λόγια οι τα πρώτα φέροντες της Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος, οι οποίοι και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για το Σχολείο και την προσφορά του στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως  Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Στερεάς Ελλάδος κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου Θεολόγων του ΠΕ.ΚΕ.Σ. κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, καθώς και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας.

Ο Σεβασμιώτατος στην πατρική του προσλαλιά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες αναφέρθηκε σε μία από τις μεγάλες αρετές του Αγίου Νεκταρίου, αυτή της υπομονής και της ανεξικακίας, με το οποίο τον αναδεικνύει και μέσα από την διακονία του στην εκπαίδευση ως εκπαιδευτικό πρότυπο και πρότυπο παιδείας.

«Ο Άγιος Νεκτάριος παιδιά μου σε όλες τις δυσκολίες που υπέστη στην ζωή του, δεν έκανε πίσω. Έμεινε αφοσιωμένος και αμετακίνητος στην αληθινή αγάπη για τον Χριστό και για τον άνθρωπο».

Ο Σεβασμιώτατος επέδωσε και χρηματικές ευλογίες, για τις οποίες έχει δεσμευθεί και υλοποιεί μένοντας πιστός στις δεσμεύσεις του απέναντι στα παιδιά, στους νέους μαθητές,  οι οποίοι μετεγράφησαν στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας.

Τέλος, σε όλα τα παιδιά ο κ. Συμεών έδωσε μαζί με την πατρική του ευλογία και μία εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και ακολούθως, εις ανάμνησιν της εορτής, φύτεψε μαζί με τα παιδιά δύο ελιές στην κατάφυτη και γραφική αυλή του Σχολείου.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος

* Διαβάστε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τον Αγ. Νεκτάριο στο περιοδικό «Αναβάσεις»

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

I.E.Π: Επιμόρφωση για τα νέα Προγράμματα Σπουδών κατά τη τρέχουσα σχολική χρονιά

 


Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αρωγός στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας, υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση και επικαιροποίηση των επιστημονικών γνώσεων των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της Γενικής, Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Μόνο κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2021-2022) επιμορφώθηκαν πάνω από 125.000 εκπαιδευτικοί σε, χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ, προγράμματα μεικτής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στη βάση (α) παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών καινοτομιών όπως τα «Νέα Προγράμματα Σπουδών και το εκπαιδευτικό υλικό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», η «Εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο», η «Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», (β) σύγχρονων μεθοδολογικών προσεγγίσεων όπως τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και η «Διαφοροποιημένη διδασκαλία», (γ) εφαρμοσμένων ευρωπαϊκών πολιτικών όπως η «Εκπαίδευση για την ιδιότητα του παγκόσμιου πολίτη» (GENE)» και (δ) αναγκαίων υποστηρικτικών πρακτικών και παροχής εκπαιδευτικού υλικού, όπως η «Εισαγωγική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών» και η «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας».

Ειδικότερα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υποστήριξη 25.000 εκπαιδευτικών και στελεχών της Ειδικής Αγωγής που ολοκλήρωσαν, το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, την εξ αποστάσεως, μέσω Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (MOOC), επιμορφωτική δράση «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού».

Η προσήλωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην τεράστια σημασία της επιμόρφωσης ως διαδικασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα μας και την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος και των επόμενων σχολικών ετών με την παροχή νέων επιμορφωτικών κύκλων για τα ήδη παρεχόμενα επιμορφωτικά προγράμματα και την εισαγωγή νέων επιμορφωτικών δράσεων.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί η «Εισαγωγική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών» για 18.353 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, η επιμόρφωση στα «Νέα Προγράμματα Σπουδών» για 30.000 εκπαιδευτικούς και η επιμόρφωση στη «Διαφοροποιημένη Διδασκαλία» για επιπλέον 15.000 εκπαιδευτικούς, ενώ προγραμματίζονται επιμορφωτικά προγράμματα για τα «Νέα Προγράμματα Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» με ωφελούμενους 15.000 εκπαιδευτικούς, τις «Ψηφιακές δεξιότητες» με ωφελούμενους 120.000 εκπαιδευτικούς μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τους «Εκπαιδευτικούς/Εκπαιδευτές Ειδικοτήτων ΕΠΑΛ σε θέματα τεχνολογικής καινοτομίας» με επιμορφωτικό στόχο τους 4.550 εκπαιδευτικούς.

Συνολικά, πάνω από 250.000 εκπαιδευτικοί έχουν ολοκληρώσει ή θα ολοκληρώσουν τα επιμορφωτικά προγράμματα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής την περίοδο 2021-25 με μοναδικό γνώμονα την έμπρακτη υποστήριξη του εκπαιδευτικού τους έργου.

I.E.Π.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Oδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο σχ. έτους 2022-2023

 

. νέων βιβλίων ΙΕΠ

ΣΧΕΤ.:   α) Η αποφ. με Α.Π. 109187/Δ2/08.09.2022 του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ Αλεξ. Κόπτση (για το Γ/σιο)

                 β) Η αποφ. με Α.Π. 113457/Δ2/19.09.2022 της Υφ/γού Ζωής Μακρή (για το ΓΕΛ)

Aπό το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων εκδόθηκαν οι ως άνω, υπό ΣΧΕΤ. «α» και «β», Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) στο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο για την ήδη αρξαμένη σχολική χρονιά (2022-2023). Βάσει των Οδηγιών αυτών παραμένουν και τη φετινή χρονιά σε ισχύ τα “μεταβατικά” Προγράμματα Σπουδών και τα “μεταβατικά”, επίσης, βιβλία. Συγκεκριμένα εφαρμόζονται τα Προγράμματα Σπουδών που ορίζονται:

► για το Γυμνάσιο στο Φ.Ε.Κ. 698 τ. Β΄/04.03.2020

► για το Γενικό Λύκειο στο ΦΕΚ 699, τ. Β’ /04-03-2020

τα οποία μπορούν οι συνάδελφοι εκπ/κοί που διδάσκουν το ΜτΘ  (κλ. ΠΕ01 / Α’ ανάθεση και κλ. ΠΕ02/Γ΄ ανάθεση) να «κατεβάσουν» (download) πατώντας πάνω στο / στα ΦΕΚ (στα οποία είναι ενσωματωμένος ψηφιακός σύνδεσμος / link)

Eπίσης ενημερώνω ότι για τα νέα Προγράμματα Σπουδών (τα οποία εφαρμόζονται πιλοτικά για 2η συνεχή χρονιά στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία) το ΥΠΑΙΘ έχει σχεδιάσει τη διοργάνωση εξ αποστάσεως επιμορφωτικών σεμιναρίων 36 ωρών (8 ώρες σύγχρονη, 28 ώρες ασύγχρονη εκ των οποίων οι 8 ώρες αφορούν ατομική μελέτη – προετοιμασία – σενάρια) τα οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθούν – με φορέα το Ι.Ε.Π. – κατά τη τρέχουσα χρονιά.

Τα νέα Π.Σ. για τα Θρησκευτικά θα εφαρμοσθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας από τη επόμενη σχολική χρονιά (2023-2024).

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Απαλλαγή υπό προϋποθέσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών – Oδηγίες και διευκρινίσεις περί της ακολουθητέας διαδικασίας

 


Εκ μέρους του Συντονιστή Θεολόγων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπ/κού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδος και αναφορικώς με τα θέματα,

α) της (υπό προϋποθέσεις) δυνατότητας απαλλαγής μη Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών από τα Θρησκευτικά, και,

β) της ακολουθητέας διαδικασίας απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση για τους αλλοδόξους, ετεροδόξους, αθέους και αγνωστικιστές,

εστάλη (05.09.2022) προς τους Διευθυντές/-τριες των σχολείων Β/θμιας Εκπ/σης (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδος,

Παραμένει υποχρεωτικό το ΜτΘ για τους χριστιανούς ορθοδόξους μαθητές – Εκδόθηκε και η υπ. απόφαση-εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ για το πλαίσιο των απαλλαγών

 ΤΒ

To video με τις δηλώσεις για τα Θρησκευτικά

(δείτε για τα Θρησκευτικά από 01:12:39 και μετά)

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι υπέρτερη αρχή της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και, συνεπώς, αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι και, άρα, θα παραμείνει υποχρεωτικό για τους χριστιανούς ορθοδόξους, με το δικαίωμα απαλλαγής της παρακολούθησής του να περιορίζεται στους αλλόθρησκους, αλλόδοξους, αθέους και αγνωστικιστές, ότι δηλ. ισχύει σήμερα»

Tα παραπάνω δήλωσε σήμερα το Παρασκευή (02.09.2022) πρωϊ στην εκπομπή «Δεκατιανοί» του ΣΚΑΙ η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως δίνοντας ένα τέλος στο “σήριαλ” που αφορά στο θέμα των απαλλαγών από το ΜτΘ, επισημαίνοντας ότι αφ΄ ής στιγμής υπάρχουν και είναι ισχυρές νομικά οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής η Γνωμοδότηση της Αρχής ΠΔΠΧ για απαλλαγές χωρίς προϋποθέσεις, δηλ. απαλλαγές σε όλους ακόμη και σε χριστιανούς, διότι αυτό αντιβαίνει στις όχι μια (1) και δυό (2), αλλά τέσσερις (4) αποφάσεις το ΣτΕ, τις οποίες ως Διοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε.

Αργά σήμερα το απόγευμα – και εν όψει της ενάρξεως των μαθημάτων τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου – εκδόθηκε και η σχετική με Α.Π 106646/ΓΔ4/02-09-2022 υπουργική εγκύκλιος-απόφαση που ορίζει το σχετικό πλαίσιο, διατηρώντας ουσιαστικά το μέχρι τώρα υφιστάμενο, δηλ. υποχρεωτικότητα παρακολούθησης του ΜτΘ για τους χριστιανούς ορθοδόξους μαθητές και παροχή δυνατότητας απαλλαγής για αλλοθρήσκους, ετεροδόξους, αθέους, αγνωστικιστές, κλπ., δια της υποβολής σχετικής αιτήσεως προς τον Δ/ντή του σχολείου με την επίκληση λόγων «θρησκευτικής συνείδησης».
  • Διαβάστε, επίσης, εδώ το άρθρο μου «E, όχι και προαιρετικά τα Θρησκευτικά!«, (28 Αυγ. 2022) στο Οrthodoxia.info

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ὁ Κωνσταντῖνος Καραμανλῆς καί ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος στή Μεταπολίτευση [1974-1980] - Mε αφορμή την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

 

24η Ἰουλίου 1974 ὥρα 4η πρωϊνή. Ἡ ὀρκωμοσία Καραμανλῆ
ἀπό τόν Ἀρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Ξημερώνει Δημοκρατία!

Mε αφορμή τη 48η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δημοσιεύθηκε στο Orthodoxia.info άρθρο μου που αφορά στη συμβολή του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της νομιμότητας και κανονικότητας  – και – στο χώρο της (διοικούσας) Εκκλησίας που τόσο είχε ταλαιπωρηθεί από έξωθεν παρεμβάσεις κατά τήν περίοδο τῆς επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974).

Εκτεταμένο μελέτημα για το ίδιο θέμα   («Ο Κωνσταντῖνος Καραμανλῆς καί ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος στή Μεταπολίτευση [1974-1980]») έχει δημοσιευθεί  δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση «Eusebius Lab International Working Paper 2022/04» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής τοῦ ΑΠΘ και μπορείτε να το διαβάσετε και «κατεβάσετε» (download) απ΄ εδώ:

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Εκκλησία της Ελλάδος στη Μεταπολίτευση (1974-1980)

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Οι «Οδηγοί Εκπαιδευτικού» για τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά

 


.gif

Aναρτήθηκαν από το ΙΕΠ οι «Οδηγοί Εκπαιδευτικού» για τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά Γυμνασίου, Λυκείου και Δημοτικού που ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά για τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023 σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια της χώρας και θα εφαρμοσθούν κανονικά, σε καθολικό επίπεδο, από το σχολικό έτος 2023-2024 σε όλα τα σχολεία (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) της χώρας.

Οδηγός Εκπαιδευτικού Γυμνασίου

Οδηγός Εκπαιδευτικού Λυκείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού Δημοτικού

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Πεντηκοστή, το άνοιγμα της Εκκλησίας στον κόσμο

Η επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος - El Greco, αρχές 17ου αι.

 «Πεντηκοστήν εορτάζομεν και Πνεύματος επιδημίαν και προθεσμίαν επαγγελίας και ελπίδος συμπλήρωσιν. Και το μυστήριον όσον, ως μέγα τε και σεβάσμιον...». Δηλαδή, μας λέει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος [1], γιορτάζουμε την Πεντηκοστή και την έλευση του Πνεύματος και το χρόνο εκπλήρωσεως της υποσχέσεως και την εκπλήρωση εκείνου στο οποίο είχαμε ελπίσει. Και πόσο μεγάλο είναι αυτό το μυστήριο! Πόσο μεγάλο και πόσο αξιοσέβαστο!

Συμπληρώθηκαν πενήντα μέρες από την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και δέκα από την άνοδό Του στους ουρανούς και ο αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος μας προτρέπει:

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΤO ZHTHMA TΩΝ «12». Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση του προβλήματος των εκπτώτων Μητροπολιτών από την Επταετία (1967-1974) έως και τη Μεταπολίτευση (1990-1996), εκδ. Αιακός, Πειραιάς, 2022, σσ. 196 (e-Book).


 

Στην παρούσα μελέτη αναπτύσσεται το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το εκκλησιαστικό πρόβλημα, το οποίο ταλάνισε την ελλαδική διοικούσα Εκκλησία εσωτερικά, αλλά και δημιούργησε τριβές στις σχέσεις της με την Πολιτεία, σχεδόν επί μια 30ετία. Συγκεκριμένα πρόκειται για την περίοδο από το 1967 (με τo διορισμό από τη δικτατορία – και σε αντικατάσταση της κανονικής 56μελούς Ιεραρχίας – της λεγομένης 8μελούς «Αριστίνδην» Συνόδου εκ της οποίας εξελέγησαν ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης και 29 νέοι Μητροπολίτες) μέχρι το 1996 (οπότε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε τις προσφυγές των λεγομένων «ιερωνυμικών»  Mητροπολιτών, εκείνων που διεκδικούσαν την επάνοδό τους στις έδρες απ’ τις οποίες εξέπεσαν το 1974, μετά τη πτώση του Aρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη και την ανάρρηση στην Αρχιεπισκοπή του από Ιωαννίνων Μητροπολίτου Σεραφείμ Τίκα).

Εξετάζονται και αναλύονται οι πολιτικές και εκκλησιαστικές συνθήκες που το προκάλεσαν. Παράλληλα με την ιστορική παράθεση των γεγονότων  εξετάζονται υπό το πρίσμα των ιερών κανόνων και των νόμων οι πράξεις της κεντρικής (Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας)  εκκλησιαστικής διοίκησης της επίμαχης περιόδου, χωριζομένης με αντίστοιχα κεφάλαια σε τρία διαστήματα:

α) από το 1967 – έτος κατά το οποίο δημιουργήθηκε το πρόβλημα με την ανάρρηση σε επισκοπικούς θρόνους υποψηφίων, όχι από κανονική Ιεραρχία, αλλά από τη λεγόμενη «Aριστίνδην» Ιερά Σύνοδο – μέχρι και το 1974, οπότε οι ούτω πως εκλεγέντες αρχιερείς (οι δέκα τον αριθμό «ιερωνυμικοί», αποτελέσαντες μαζί με τους δύο, επίσης, κηρυχθέντες εκπτώτους προϊερωνυμικούς Μητροπολίτες, την λεγόμενη ομάδα των «12») κηρύχθηκαν έκπτωτοι,

β) από το 1974 μέχρι το 1989, οπότε το πρόβλημα είχει μπεί στο αρχείο και, ουσιαστικά, τελούσε σε «λήθαργο», παρά τις παρασκηνιακές κινήσεις για επανεξέτασή του, η οποία επιδιώχθηκε  μέσω επαφών των εκπτώτων – σχολαζόντων αρχιερέων με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, επί σκοπώ την επάνοδό τους στην ενεργό  δράση και

γ) από το 1989 μέχρι το 1996, διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου παραχωρήθηκε το δικαίωμα προσφυγής των εκπτώτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και εκδόθηκε απόφαση που τους δικαίωνε (1990), ωστόσο, το 1996 εκδόθηκε (μέσω νομικών ελιγμών εκ μέρους της πολιτείας, συνεργούσης της τότε διοικήσεως της Εκκλησίας) νέα, καταδικαστική απόφαση από το ίδιο το δικαστήριο (ΣτΕ), που σήμανε ουσιαστικά την λήξη του ζητήματος από νομικής, τουλάχιστον, πλευράς, και την οριστικοποίηση της αρχικώς επιβληθείσας ποινής της έκπτωσης από το θρόνο των «12» (δύο «προ – ιερωνυμικών» και δέκα υπό της λεγομένης «Aριστίνδην» Συνόδου εκλεγέντων – επί Αρχιεπισκοπείας Ιερωνύμου)  Μητροπολιτών.

Στη μελέτη έχουν περιληφθεί (μετά σχολιασμού και κριτικών παρατηρήσεων) και οι κύριες αποφάσεις των εκκλησιαστικών πειθαρχικών οργάνων της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και του  ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ), οι οποίες εκδόθηκαν μ’ αφορμή το «πρόβλημα των δώδεκα» (1967 και εντεύθεν) και αποτελούν τη σύγχρονη νομολογία σε θέματα εκλογής, αναγνώρισης και κατάστασης αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. To βιβλίο (σσ.196) έχει κυκλοφορήσει (Απρίλιος 2022) από τις Εκδόσεις «ΑΙΑΚΟΣ», οδ. Σουρή Γ. 20 – 18547 Πειραιάς. ISBN: 978-618-5666-48-4. Με την άδεια του συγγραφέα προσφέρεται σε ψηφιακή μορφή (e-Book), μέσω της εφημερίδας «Χριστιανική» («Χ»), δωρεάν στους συνδρομητές της εφημερίδας ενώ στους φίλους αναγνώστες της διατίθεται στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ ως έσοδο-ενίσχυση για τη «Χ». Η προσφορά-διάθεση γίνεται σε μορφή CD-ROM.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Γραφεία της «Χ», στο τηλ.: 210-3806863 ή στο e-mail:  efim.xristianiki@gmail.com 

Και το όνομα αυτής «Αχρίδος»

 

Η Ιερά Σύνοδος της μέχρι τούδε σχισματικής «Εκκλησίας της Μακεδονίας», νυν Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Στο κέντρο ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος.

Από τον Χάρη Ανδρεόπουλο*

» Ένα σχίσμα έκλεισε, μια πληγή θεραπεύθηκε. Οι (προσ-) ευχές «υπέρ ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών» έπιασαν τόπο, δίνοντας χώρο στην ενότητα και δι’ αυτής στην αγάπη. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επέλυσε το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποσοβώντας τον κίνδυνο που θα δημιουργούσε η ύπαρξη του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία της επανεντασσομένης στη κανονικότητα Εκκλησίας των Σκοπίων, με παρεπόμενα προβλήματα, εκκλησιαστική και πολιτικά. Το Πατριαρχείο διεφύλαξε και διεσφάλισε την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποκαθιστώντας τη βάσει των ιερών κανόνων «.

* Oλόκληρο το άρθρο στην «Ελευθερία» Λαρίσης, 16.05.2022

Το εκκλησιαστικό του Ουκρανικού

 

πό την ενθρόνιση του προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας,
 Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου

Από τον Χάρη Ανδρεόπουλο*

» Με αφορμή τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία αξίζει τον κόπο να εστιάσουμε σε μια διάσταση που έχει την ιδιαίτερη σημασία της, την εκκλησιαστική. Αφορά την αυτοκεφαλία που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία προκειμένου η Ουκρανία, ως ανεξάρτητο έθνος-κράτος, να αποκτήσει τη δική της -μία και ενιαία, «εθνική»- Εκκλησία και να θεραπευθούν τα σχίσματα που άφησε πίσω της η σοβιετική εποχή στη διάρκεια της οποίας τα πάντα ήλεγχε η Ρωσική Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) εξουσιάζοντας (και) εκκλησιαστικώς την Ουκρανία ως δική της μητροπολιτική περιφέρεια, στην οποία είχε παραχωρηθεί ένα είδος (υπό επιτήρηση) αυτονομίας. Για να δούμε… Έπραξε σωστά το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχωρώντας την αυτοκεφαλία ή έχει δίκιο η ρωσική πλευρά (Πρόεδρος Πούτιν, Πατριάρχης Κύριλλος) που πνέει μένεα κατά του Φαναρίου αμφισβητώντας την Πράξη (τον «Τόμο» στην εκκλησιαστική γλώσσα) με την οποία παραχωρήθηκε στην Ουκρανία το δικαίωμα να έχει τη δική της, χωριστή εκκλησιαστική οντότητα/ταυτότητα, όπως συμβαίνει σε άλλες αυτοκέφαλες Εκκλησίες, ως π.χ. της Ελλάδος; «

* Oλόκληρο το άρθρο στην «Eλευθερία» Λαρίσης, 03.05.2022

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Kαλή Σαρακοστή!

 

arakosth

Tι είναι η Σαρακοστή; Mια περίοδος νηστείας, μια ευκαιρία για ..δίαιτα; ΄Η μήπως μια ευκαιρία για βαθειά περισυλλογή, ένας αγώνας, όχι, όμως, σωματικός, αλλά πνευματικός; Τη Κυριακή (6η Μαρτίου, 2022, της Τυροφάγου) η Εκκλησία μας θα μας καλέσει σε αγώνα: “το στάδιο των αρετών ηνέωκται”, θα μας πεί με το όμορφο τροπάριό της, προσκαλώντας μας στο στίβο του αγώνα: “oι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε αναζωσάμενοι τον καλὸν της νηστείας αγώνα…”.

…η συνέχεια εδώ:  Kαλή Σαρακοστή!


Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών: «Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους, οι οποίοι και θα διδάσκουν και θα ποιούν»

 .jpg.jpgEγώ.jpg.jpgομαδική

 

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας ιερούργησε το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, επισφραγίζοντας τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδας για τους Τρεις Ιεράρχες.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, υπογράμμισε ιδιαίτερα την κοινωνική διδασκαλία και το κοινωνικό έργο των Τριών Ιεραρχών τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Γυμνασίου και Λυκείου

 

foto thriskeftika 2


Στο φύλλο της εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δημοσιεύθηκαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ στο Γυμνάσιο (ΦΕΚ 5237/Β’/2021) και στο Λύκειο (ΦΕΚ 5266/Β’/2021). Το παρόντα Προγράμματα Σπουδών (τα οποία παρατίθεται παρακάτω σε μορφή αρχείου pdf) θα εφαρμοστούν πιλοτικά – σε συνδυασμό με τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών – σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια της χώρας κατά τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022- 2023. Από το σχολικό έτος 2023-2024 θα εφαρμοσθούν σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας.

Nέο Πρόγραμμα Σπουδών, Θρησκευτικά ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Θρησκευτικά ΓΕΛ

«The Greek Military Dictatorship. Revisiting a Troubled Past, 1967–1974» (Berghahn Editions, New York – Oxford, 2021, pp. 362)

 .

Τhe Greek Military Dictatorship book jpg

Συλλογικός Τόμος διεπιστημονικής προσέγγισης από τον εκδοτικό οίκο «Berghahn Edition, New YorkOxford«, με τη συμμετοχή του Σχολικού Συμβούλου/Συντονιστή  Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ Χάρη Ανδρεόπουλου σε Κεφάλαιο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας κατά την Επταετία. 

Διαβάστε τη σχετική βιβλιοπαρουσίαση στη εφημερίδα «Ελευθερία» της Λαρίσης στο ιστολόγιο  «Ιδιωτική Οδός» και στην ιστοσελίδα Larissanet.gr