Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Τριπλό «όχι» από το ΣτΕ στην αναιτιολόγητη απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών

 


Με την υπουργική απόφαση Κεραμέως σύμφωνα με την οποία απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών μπορούν να έχουν  μόνο οι ετερόθρησκοι, ετερόδοξοι και άθεοι μαθητές θα ξεκινήσει και εφέτος η σχολική χρονιά ύστερα από το τριπλό όχι του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις 1534-1535-1536/2023) στην Ένωση Αθέων και σε άλλους πολίτες που προσέφυγαν σε αυτό ζητώντας η απαλλαγή να παρέχεται σε όποιον το ζητά χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Ουσιαστικά δηλαδή, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ που έφερε στη δημοσιότητα το Orthodoxia.info, δικαίωμα στην απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών θα έχουν μόνο ετερόθρησκοι, ετερόδοξοι και άθεοι μαθητές οι γονείς των οποίων  θα  πρέπει να επικαλεστούν «λόγους θρησκευτικής συνείδησης», που δεν επιτρέπουν στο παιδί τους την συμμετοχή του στο συγκεκριμένο μάθημα.

Εννοείται πως γονείς που δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή από το μάθημα.

Επί της ουσίας: για την παροχή της απαλλαγής ισχύουν επακριβώς οι προϋποθέσεις που περιγράψαμε στο ‘Εγγραφο των οδηγιών και διευκρινίσεων που απευθύναμε προς τους/τις Διευθυντές/-τριες των σχολείων (Γυμνασίων και  Λυκείων) της επιστημονικής αρμοδιότητάς μας (Ν. Φθιώτιδος – Καρδίτσας – Ανατ. Αττικής) μέσω διαβιβαστικού της ΔΔΕ Φθιώτιδος (με Α.Π. 5040/05-09-2023).   

Βλ. την σχετική ανάρτησή μας: Απαλλαγή υπό προϋποθέσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών – Οδηγίες και διευκρινίσεις περί της ακολουθητέας διαδικασίας (2023-2024)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου